11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBichonul Bolognez, o jucărie vie

Bichonul Bolognez, o jucărie vie

Bichonul Bolognez este o jucărie frumoasă, un câine micuţ şi bine făcut, cu blăniţa albă, lungă şi ciufulită. Din momentul în care a apărut, a fost folosit drept animal de companie, devenind rapid favoritul tuturor celor care îşi doresc un companion liniştit şi devotat.

Bolognezul este un Bichon de tip vechi, numit iniţial Bichon italian, şi este considerat de unii o varietate a Bichonului Frise. Ca şi acesta, Bolognezul a fost adus în Italia de navigatorii spanioli în secolul al XV-lea şi s-a dezvoltat mai intens în regiunea Bologna, de unde a preluat numele.
Datorită frumuseţii şi graţiei sale a fost foarte apreciat la curţile regale din Italia, Spania şi Rusia. Caterina de Medicis, regina Franţei, Caterina I, soţia lui Petru cel Mare, şi Maria Tereza, împărăteasa Austriei, au avut drept companioni astfel de câini. Multe tablouri ale Renaşterii din Franţa, Italia şi Spania înfăţişează câini foarte asemănători cu Bichonul Bolognez.

Aspect exterior
Bichonul Bolognez este un câine de talie mică. Are maxilare puternice, iar ochii mari şi rotunzi, de culoare închisă, sunt acoperiţi de păr. A fost catalogat ca o variantă a Bichonului cu păr creţ, datorită părului său des şi tare. Urechile acoperite cu păr lung, în smocuri, sunt suficient de depărtate încât Bichonului Bolognez să ofere senzaţia unui cap rotund. Bolognezul poate atinge o înălţime de 30 de centimetri şi o greutate între două şi patru kilograme. Există exemplare care depăşesc această medie, însă foarte rar. O femelă poate da naştere la şase – şapte căţei, dar media este de trei.

Temperament

Este un căţel mereu vesel, afectuos şi sensibil, care se înţelege foarte bine cu copiii, dar şi cu ceilalţi câini, indiferent de rasă. Bolognezul este inteligent, graţios, blând, liniştit şi foarte devotat familiei sale, acesta având nevoie de un spaţiu suficient de mare. Are un nivel moderat de activitate, 20 de minute de plimbare pe zi i-ar fi de ajuns, dar nu îi displac nici plimbările lungi alături de stăpân, pe care vrea să îl mulţumească. Îi place foarte mult să se joace în grădină, astfel că, în cazul în care aveţi aşa ceva, va fi foarte greu să îl mai băgaţi în casă. Are nevoie de socializare şi dresaj.

Îngrijire

Blana Bichonului Bolognez necesită o îngrijire minuţioasă. Aceasta trebuie periată şi pieptănată zilnic, în special pe cap, abdomen şi în zona dintre piciore pentru a nu se încâlci. Blana trebuie spălată regulat pentru a fi păstrată albă şi curată. Când este necesar, tăiaţi excesul de păr dintre pernuţele de la picioare.
În perioada de năpârlire, Bichonul Bolognez nu lasă foarte mult păr comparativ cu alte rase de câini, firele moarte fiind îndepărtate prin periere.
Bolognezul este recomandat persoanelor care au timp să îl îngrijească, blana acestuia fiind pretenţioasă.

Sănătate

Un Bichon Bolognez nu este pretenţios în ceea ce priveşte hrana. Nevoile lui sunt mici şi mănâncă aproape orice, un astfel de câine fiind foarte uşor de întreţinut din punct de vedere al hranei, pentru că se mulţumeşte cu absolut orice îi veţi da.
Bichonul Bolognez este una dintre cele mai sănătoase rase. Este un câine care dispune de o sănătate de fier. Nu există boli specifice rasei, şi nici alte boli nu au foarte mare efect asupra acestuia.
Sursa: www.animale.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS